Održano stručno predavanje o raku dojke

Jučer, 1. listopada započelo je obilježavanje Ružičastog mjeseca stručnim predavanjem u organizaciji Kluba Gea Pula. Predavanje “Rak dojke – možemo li ga spriječiti i kako ga liječiti?” održala je doc.dr.sc. Ingrid Belac Lovasić, predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC Rijeka i pročelnica Katedre za onkologiju i radioterapiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

U prvom se djelu predavanja govorilo o nastanku raka dojke i rizičnim čimbenicima te na koje čimbenike možemo utjecati. Debljina kod žena, konzumacija alkohola, sve kasnije rađanje, izloženost zračenju, loša prehrana i svakako stres rizični su faktori za obolijevanje od raka dojke. Jednostavni su koraci koje moramo slijediti da bi otklonili uzroke raka na koje možemo djelovati. Budimo fizički aktivni, jedimo sezonsku hranu, kuhajmo, izbjegavajmo konzerviranu hranu i učimo tome i svoju djecu.

U drugom dijelu predavanja u kojem su se komentarima uključili i prof. dr. Franjo Lovasić, poznati riječki kirurg i dr. Mario Božac, poznati pulski onkolog, istaknuta je važnost multidisciplinarnog tima prilikom liječenja onkoloških pacijenata, kao i kirurgija koja polako ide u drugi plan jer se liječenje započinje neoadjuvantnom terapijom (kemoterapijom, imunoterapijom, hormonskom terapijom). Bilo je riječi i o sve većoj zastupljenosti poštedne operacije dojke koja se pokazala kao puno bolji izbor kako za liječenje tako i za buduću kvalitetu života žene. Potpunim odstranjivanjem dojke ne smanjuje se mogućnost povratka bolesti niti su veće šanse za ozdravljenjem. Istaknuta je dobra suradnja s pulskom bolnicom koja ima odličan tim liječnika.
Kao najbolja prevencija, odnosno mjera za smanjenje smrtnosti istaknuta je važnost preventivnih pregleda, ultrazvuka kod mlađih žena, mamografije kod žena od 40. godine i važnost samopregleda.
Toplim pristupom brojne posjetiteljice imale su priliku postaviti pitanja ali iskoristile priliku zahvaliti se liječnici kako na predavanju tako i na dosadašnjem liječenju.

Ovo je predavanje prva aktivnost Geinog Programa ružičastog mjeseca u kojem se nalaze niz događanja i manifestacija s ciljem osvještavanja šire javnosti o pojavnosti raka dojke i važnosti otkrivanja bolesti u ranoj fazi kada je ona izlječiva.

Podsjećamo da će se središnje događanje humanitarna utrka “NE ću ben, sad je ura!” održati 10.10.2021. u 11:00 sati na pulskim Valkanama te Vas pozivamo da se uključite u promociju očuvanja zdravlja i zdravih navika života prijavom na link: https://bit.ly/3PregledomDoOsmijeha2021 

 

Podijeli post

NovostiHRV

Kao i svake godine, središnja manifestacija Ružičastog mjeseca 2022. u organizaciji pulskog Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea humanitarna je utrka “Ne ću ben,

PROČITAJ VIŠE »
NovostiHRV

OBILJEŽEN DAN NARCISA 2022

Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula, protekle je subote, 26. ožujka 2022. godine na pulskoj tržnici organizirao tradicionalnu manifestaciju Dan narcisa 2022. Manifestacija

PROČITAJ VIŠE »

Ispuni pristupnicu,
pridruži nam se

Doniraj i sudjeluj

GEA Pula Klub žena liječenih od karcinoma dojke

Sjedište udruge: Nobileova ulica 1, 52100 Pula
IBAN HR4924070001118017000 otvoren u OTP banci