Vježbe i terapija

Gea Pula provodi programe koje liječenim ženama pružaju usluge rehabilitacije, koja im je besplatna i lako dostupna.

Cilj programa postoperativne rehabilitacije žena, koji se sastoji od pružanja usluga limfne drenaže (manualne i aparaturne) i ciljanih medicinskih vježbi, omogućiti je oboljelim stručnu pomoć fizioterapeuta, kako bi se otklonile posljedice operacije, kako bi žene što prije vratile fizičku kondiciju i bile sposobne obavljati sve uobičajene aktivnosti, bez tuđe pomoći, uključujući i povratak na posao.

Limfna drenaža

Pacijenticama se prilikom operacije dojke uklanjaju iz pazuha limfni čvorovi s malignim stanicama pri čemu se kao posljedica neotjecanja limfe obično nastaje oteklina limfedem. Može se pojaviti već tjedan dana nakon operacije, ali i godinama nakon liječenja, te kao posljedica zračenja. U sklopu programa limfne drenaže koju provode posebno educirane fizioterapeutkinje po metodi dr. Voderra, nastoji se aktivirati druge puteve za otjecanje zaostale limfne tekućine.  Limfna drenaža provodi se svakodnevno, u posebno opremljenoj prostoriji Kluba, gdje je pored stola za masažu korisnicima na raspolaganju aparat za limfnu drenažu ruku i nogu.  Tretmani se provode u trajanju od 1-2 sata ovisno o stupnju limedema, u trajanju od deset dana. Korisnice mogu, ukoliko za to postoji potreba, više puta godišnje koristiti uslugu limfne drenaže.
Zdravstveno stanje svih žena s limfedemom znatno je poboljšano i rezultiralo je smanjenjem otoka ekstremiteta, boljom gibljivošću i cirkulacijom limfe i krvi. Korisnice su izuzetno zadovoljne provedenom terapijom zbog njezine učinkovitosti ali i zato što im provođenje terapije u prostorima Gea Pula, pruža udobnost i intimu, koja im je neophodna obzirom da im odstranjen dio ili cijela dojka.

Izvoditelj limfne drenaže, fizioterapeutica: Gracijela Benčić

Fit grupa - hodanje - ciljane vježbe i vježbe disanja

U sklopu rehabilitacijskog programa djeluje FIT grupa čiji je cilj unaprijediti psihofizičko zdravlje žena oboljelih i liječenih od raka, potaknuti ih da budu fizički aktivne što uvelike doprinosi rehabilitaciji nakon bolesti i zahtjevnog liječenja. Grupa je nastala iz potreba liječenih žena za fizičkom aktivnošću, druženjem i boravkom u prirodi kao i savladavanjem jednostavnih tehnika disanja koje doprinose redukciji stresa i dovođenju organizma u balans. Grupa se sastaje svaki utorak, kada to vremenske prilike dozvole, pod vodstvom više medicinske sestre Suzane Forlani. Aktivnost započinje šetnjom u prirodi, nakon čega slijede ciljane medicinske vježbe te vježbe disanja. Najčešće lokacije sastanka su šetnica uz more a u toplija razdoblja šumske staze na području Grada Pule i okolnih mjesta. Na jesen, ukoliko to budu dozvoljavale epidemiološke prilike, aktivnosti će se provoditi i u zatvorenom prostoru.

Shiatsu tretmani

Shiatsu je specifičan oblik rada na tijelu utemeljen na tradicionalnoj kineskoj medicini i filozofiji. Unaprijeđen je zapadnim saznanjima moderne anatomije, fiziologije i psihologije, a zbog svoje efikasnosti postao je cijenjena komplementarna metoda.

Poboljšano spavanje, veća energija i cjelokupni osjećaj dobrobiti nekoliko su načina na koje shiatsu pomaže kod nuspojava nakon liječenja raka, posebno kemoterapije.

Nježan i dubok shiatsu dodir može smanjiti razinu stresa i boli.

Tretmane radi Andrea Cetina, magistra psihologije i certificirana shiatsu praktičarka.

Yoga vježbe

Joga kao duhovna tehnika koja se sastoji od meditacija, kontrole disanja i drugih tehnika za pomoć u izgrađivanju samoostvarenja, olakšavanja bilo kakve patnje i omogućavanju postizanja ravnoteže u tijelu, idealna je tehnika samopomoći u rehabilitaciji žena oboljelih od karcinoma dojke.

Joga se u Klubu žena Gea održava dvaput tjedno tijekom cijele godine, osim u srpnju i kolovozu, a vodi ju licencirani trener Saša Jaklin.

Ispuni pristupnicu,
pridruži nam se

Doniraj i sudjeluj

GEA Pula Klub žena liječenih od karcinoma dojke

Sjedište udruge: Nobileova ulica 1, 52100 Pula
IBAN HR4924070001118017000 otvoren u OTP banci