OBILJEŽEN DAN NARCISA 2023.

Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula i ove je godine pripremio bogat program povodom Dana narcisa 2023. s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i ranom otkrivanju raka dojke te vođenju brige o vlastitom zdravlju.

Program je započeo u subotu 11. ožujka 2023. godine humanitarnom akcijom tetoviranja i pirsanja “Za žene”, koju je samoinicijativno pokrenuo Matteo Kociančić , pulski majstor tetovaže i vlasnik tattoo studija HOOD INK.

 Ljubitelji tetovaže i piercing-a mogli su sudjelovati u humanitarnoj akciji u subotu od 10 do 20 sati u DC Karlo Rojc, na 5. katu (sjeverno krilo) gdje su im bili na raspolaganju tattoo majstori Matteo Kociančić i Brane Doričić dok za piercing je bila zadužena Donna Luisa Delbianco.

Kako bi se obuhvatio što veći broj zainteresiranih tetovirale su se jednostavnije tetovaže, te se radio samo piercing ušiju i nosa. Sav prihod bio je namijenjen radu Kluba žena Gea Pula koji provodi brojne programe podrške oboljelima od karcinoma dojke ali i drugih malignih oboljenja. Pored humanitarnog dijela vrijednost ove akcije bile je i u mogućnosti da se s porukama o važnosti preventivnih pregleda u prevenciji raka dojke i drugih tumora dopre do mlađe populacije žena ali i muškaraca koji također obolijevaju od ove bolesti.

U ovoj humanitarnoj akciji prikupljeno je nevjerojatnih 4.017 eura, a sav prihod namijenjen je Klubu Gea Pula koji provodi brojne programe i pruža psihosocijalnu podršku i rehabilitaciju ženama oboljelim i liječenim od raka dojke ali i drugih malignih bolesti.

   

Program Dana narcisa nastavio se 16. ožujka 2023. godine u 18,00 sati u prostorima Zajednice Talijana u Novigradu gdje je predavanje o ranom otkrivanju raka dojki održao onkolog dr.med. Mario Božac zajedno s višom medicinskom sestrom Suzanom Forlani koja je vodila radionicu samopregleda dojki. Nastavila se suradnja sa Srednjom školom u Bujama gdje je Suzana Forlani 16. ožujka održala radionice samopregleda dojki za učenice i osoblje škole.

Središnja aktivnost održala se na pulskoj tržnici u subotu 25. ožujka od 9 do 13 sati kada su se građanima tradicionalno dijelili narcisi i edukativne brošure uz glazbeni program DJ MR.M (Emanuel Majetić), a u popodnevnim satima, od 16 do 19 sati građani su mogli posjetiti info punkt Kluba Gea s narcisima, edukativnim materijalom i radionicom samopregleda dojki i u Max City Stoja.

  

Manifestacija je to koja se obilježava u cijelom svijetu, a pulski Klub GEA obilježio je ovaj dan 26. godinu za redom. Zaista je vrijedan dolazak svakog onog koji se približio našem info punktu, uzeo cvijeće i osvijesto  važnost preventivnih pregleda. Dok smo zdravi, uvijek mislimo da se bolest događa nekom drugom. Statistike su neumoljive i, nažalost, pokazuju da će svaka deveta žena u Istri oboljeti od raka dojke. Uz narcise, građani su mogli sudjelovati na radionici samopregleda dojki, a dijelili su se i edukativni materijali. U ime Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije koji, uz Ligu protiv raka, redovno pruža podršku u organizaciji Dana narcisa, na tržnici je cvijeće dijelila i voditeljica Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja dr. Danijela Lazarić – Zec.

Veliku zahvalu upućujemo cvjećarnama koje su donirale cvijeće i koje svake godine podržavaju rad udruge: Flor D’Jana, Cvjećana Rose, Cvjećarna Bloom&Berry, Leona flowers&weddings, Cvjećarna Fiorelin, Flower shop S Pula i rasadnicima za trajnice E&E Marčana i Rasadnik Valtura.  Veliko hvala i svim građanima koji su se odazvali ovoj humanitarnoj akciji i koji su u svojim vrtovima imali narcise i donirali ih u petak 24. ožujka, tijekom cijelog dana u prostoru Kluba Gea u Nobileovoj ulici 1.

Kako je za dobro zdravlje uvelike zaslužno dobro raspoloženje i smijeh, ovogodišnje Dane narcisa Gea Pula zaključili smo hit komedijom “Casabianca”  u nedjelju 26.03.2023. u 18,00 sati u Domu Hrvatskih branitelja Pula. Uz donaciju po izboru i mogućnostima, karte za predstavu koje su ovaj put bile izrađene kao tuš kartice za samopregled dojki, planule su u svega 3 dana nakon objave.

      

Predstava je organizirana na inicijativu i uz veliku pomoć novinara HINA-e, voditelja Radio Pule ali prije svega humanitarca Daniela Sponze, suorganizatore Istarsku županiju i Grad Pulu te pokrovitelje Istarsku razvojnu agenciju, Tehnomont d.o.o. i Implanto – protetski centar dr. Zlatko Ćatović.

Organizacija događanja financirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Program Dana narcisa provodi se u sklopu projekta “Ne ću ben, hodi zajno” koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 

 

“Ne ću ben, hodi zajno”

Rak je izlječiv ako se na vrijeme otkrije.

Odvoji 5 minuta svakog mjeseca i sama pregledaj svoje dojke.

Svake godine napravi ultrazvuk dojki.

Ako si starija od 38 godina svake dvije godine napravi mamografiju.

Brini se o svom zdravlju, jedi zdravo, budi fizički aktivna, izbjegavaj alkohol i duhanske proizvode.

Gea Pula pruža podršku: psihoterapeuta, onkologa, farmaceuta, fitoterapeuta, savjetima o prehrani i prirodnim načinima održavanja zdravlja, limfne drenaže i medicinskih vježbi, joge, FIT grupe, vježbama disanja, kreativnim radionicama.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Podijeli post

NovostiHRV

Kao i svake godine, središnja manifestacija Ružičastog mjeseca 2022. u organizaciji pulskog Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea humanitarna je utrka “Ne ću ben,

PROČITAJ VIŠE »
NovostiHRV

OBILJEŽEN DAN NARCISA 2022

Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula, protekle je subote, 26. ožujka 2022. godine na pulskoj tržnici organizirao tradicionalnu manifestaciju Dan narcisa 2022. Manifestacija

PROČITAJ VIŠE »

Ispuni pristupnicu,
pridruži nam se

Doniraj i sudjeluj

GEA Pula Klub žena liječenih od karcinoma dojke

Sjedište udruge: Nobileova ulica 1, 52100 Pula
IBAN HR4924070001118017000 otvoren u OTP banci