O karcinomu

Rak dojke vodeći je uzrok smrti žena u dobi od 40. do 55. godine života, no nažalost pogađa i žene mlađe životne dobi. Statistički podaci pokazuju zabrinjavajuće stanje: svaka deveta žena u Istri oboljet će od raka dojke, a godišnje u Istri umire od raka dojke 50 žena.

Rak dojke je izlječiv ako se na vrijeme otkrije!

Što ste danas učinili za svoje zdravlje?

Bolest ne možemo spriječiti, ali na smanjenje smrtnosti možemo i moramo djelovati! Ako se rak dojke otkrije u ranoj fazi, izgledi za izlječenje i potpuni oporavak su znatno veći. Upravo zato redoviti pregledi moraju postati rutina svake žene!

Zaštitite svoje zdravlje i spasite svoj život DANAS!

Vodeći računa o zdravlju, smanjujemo rizik pojave raka dojke. U skupinu čimbenika koji uzrokuju rak dojke a na koje možemo utjecati su:

  • prekomjerna tjelesna težina;
  • nerađanje;
  • kasni prvi porod (nakon 30. godine);
  • izloženost radijaciji;
  • dugotrajno liječenje estrogenima (više od 10 godina);
  • oralna kontracepcija u kasnijoj reproduktivnoj dobi;
  • kratko dojenje ili izostanak dojenja.


Nažalost na neke čimbenike kao što su rana prva menstruacija (prije 12. godine), nasljedni rak dojke i raniji rak debelog crijeva ili ginekološki rak ne možemo utjecati, no ako smo svjesni ovih čimbenika, možemo djelovati preventivno i češće odlaziti na preglede.

Samopregled, mamografija i ultrazvučni pregled samo su neki od načina kako djelovati preventivno!

Važno je rak otkriti dok je još uvijek mali te prije nego što je zahvatio limfne čvorove u pazuhu. Evo kako:

1. Samopregled

Samopregled dojki svaka žena može u svakom trenutku napraviti. To je redovito, mjesečno samopregledavanje vlastitih dojki promatranjem i opipavanjem s ciljem otkrivanja sitnih promjena koje mogu upozoravati na rak.

Samopregled se obavlja po završenoj menstruaciji, kada su dojke mekše i manje osjetljive, odnosno žene koje nemaju menstruaciju samopregled obavljaju u određenom danu u mjesecu (primjerice 1. dan u mjesecu).

Promatranjem dojki ispred ogledala nastojite zabilježiti eventualne promjene u obliku i veličini dojki te u izgledu kože i bradavica (naborana koža poput narančine kore, uvučena koža, crvenilo kože, uvučena bradavica).

Opipavanjem dojki (u ležećem položaju) neophodno je prvotno opipati površinske dijelove dojki, potom dublje dijelove, pazeći na moguće čvoriće koji nisu bolni, nejasno ograničeni od okoline i tvrđi na dodir, neravne površine. Posebnu pažnju obratite na područje iza bradavice i dio dojke prema pazuhu (u tim dijelovima dojki nalazimo više od 50 % svih tumora). Pregled završite pokušajem istiskivanja sadržaja na bradavicu te temeljitim pregledom pazuha.

Upamtite: vlastita ruka može najbolje pregledati vlastite dojke!

Opipani čvor ne mora biti zloćudni tumor, no ako ste primijetili promjenu u odnosu na pregled iz prethodnog mjeseca, posavjetujte se s liječnikom. Savjetovanje s liječnikom onkologom možete obaviti u Klubu Gea.

2. Mamografija

Mamografija je radiološki pregled koji koristi X-zrake u evidentiranju sitnih promjena u dojkama. Svakako je jedna od najboljih metoda za otkrivanje raka dojke. Preporučuje se ženama od 40. godine nadalje. Do 50. godine poželjno je ponavljati mamografiju svake 2 do 3 godine, a nakon 50. godine života svake godine.

3. Ultrazvučni pregled

Ultrazvučni pregled je sigurna metoda za razlučivanje tzv. solidnih čvorova (krutih) od cisti. Omogućuje praćenje krvotoka u sumnjivom dijelu tkiva dojke. Omogućuje tzv. ciljane punkcije. Može se ponavljati neograničeni broj puta, a preporučuje se mlađim ženama.

Rak se može dogoditi svakoj ženi!

Redovito obavljajte samopregled, mamografske i utrazvučne preglede, informirajte svog liječnika o svakoj pa i najmanjoj promjeni na dojkama. Upoznajte građu vlastitih dojki i neka vam samopregled postane dio rutine. Oko 90 % novooboljelih žena same otkriju čvor na dojci, a ako je on u ranoj razi razvoja, izgledi za izlječenje i potpuni oporavak su izuzetno veliki.

Tekst priredio mr. sc. Mario Božac, dr. med. specijalist onkologije i radio terapije

Preuzmi PDF dokument s uputama za samopregled

Ispuni pristupnicu,
pridruži nam se

Doniraj i sudjeluj

GEA Pula Klub žena liječenih od karcinoma dojke

Sjedište udruge: Nobileova ulica 1, 52100 Pula
IBAN HR4924070001118017000 otvoren u OTP banci