Gea Pula – Klub žena liječenih od karcinoma dojke

Klub Gea sudjelovao u obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv raka

Klub Gea sudjelovao u obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv raka

U subotu, 8. veljače 2020. godine, od 8 do 12 sati u Max Cityju Pula, Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i Ligom protiv raka, obilježio je Svjetski dan borbe protiv raka koji se od 2019. do 2021. godine obilježava pod krilaticom „Jesam i hoću“.

Prisutnima se na interaktivan i zanimljiv način približila problematika ranog otkrivanja i prevencije malignih bolesti. U tu svrhu postavljen je i model debelog crijeva koji se mogao proučiti uz stručno vodstvo djelatnika Zavoda te dr. Daniele Lazarić-Zec i dr. Olge Dabović-Rac. Zainteresirani su dobili povratne informacije o različitim promjenama koje nastaju u debelom crijevu, a koje je nužno prepoznati na vrijeme i pravovremeno se obratiti liječniku.

Predsjednica Kluba žena Gea, Nataša Vitasović, te nekoliko članica Kluba informirali su građane o raku dojke i preventivnim pregledima dok su Suzana Forlani, patronažna sestra te Benita Šarić, medicinska sestra održale pokaznu edukativnu radionicu o samopregledu dojki, što je izazvalo veliko zanimanje pogotovo kod mlađih žena. Pokazna radionica sufinancirana je sredstvima Europske unije kroz program Europske snage solidarnosti.

Također građani su dobili sve informacije vezane za uključivanje u prevencijske programe ranog otkrivanja raka koje provodi i koordinira Zavod, ali i o aktivnostima podrške i pomoći oboljelima i osobama liječenima od raka koje provode udruge Gea i Liga protiv raka koju su predstavljali predsjednik Boris Kopić i članovi predsjedništva. Sve nazočne su upozorili da svaki pojedinac može mnogo učiniti za svoje zdravlje zdravim stilom života te odlaskom na liječničke preglede. Bitno je zapamtiti da što se prije otkrije rak, vjerojatnost za izlječenje je veće.

Piše: Stela Ćurt