Kemoterapija i gubitak kose

Mnoge se žene liječene kemoterapijom suočavaju s nuspojavom gubitka kose. Kako je kosa dio našeg identiteta, odraz zdravlja a kulturološki i simbol ženstvenosti, njen gubitak predstavlja veliki psihosocijalni teret oboljelim ženama. Što se dešava s kosom za vrijeme kemoterapije, dali je moguće usporiti njeno otpadanje ili koji se preparati smiju koristiti za vrijeme liječenja neka su od pitanja čije odgovore možete pronaći u stručnom članku dr. Tee Rosović, Thalassotherapia Opatija.

 

KOSA PRIJE, ZA VRIJEME I NAKON KEMOTERAPIJE

Ovaj članak je informativnog karaktera, a informacije navedene u njemu nisu zamjena za mišljenje liječnika o Vašem individualnom liječenju, bolesti ili stanju. Za sve dodatne informacije upitajte svog liječnika.

 

Izgled i kvaliteta kose imaju veliki utjecaj na nas u svakodnevnom životu. Mnogima njezin gubitak predstavlja veliki problem te su mnogo vremena, novaca i truda spremni dati za njezino poboljšanje. A što u trenucima kada je njezin nagli gubitak neizbježan, a oporavak upitan?

Za sve osobe liječene kemoterapijom, a u nekim slučajevima i radioterapijom (ovisno o području zračenja) djelomični ili potpuni gubitak kose (alopecija) očekivan je tijekom liječenja. Alopecija je dakle stanje prorjeđivanja kose, a različiti stupnjevi prorjeđenja gustoće kose kreću se od blagog preko izraženijeg do potpunog gubitka. Iako ona nije važnija od samog liječenja osnovne bolesti, niti utječe na ishod liječenja, predstavlja veliki psihosocijalni teret u svakodnevnom životu za vrijeme liječenja, a rijetkima, nažalost, i zauvijek. Prema nekim studijama (McGarvey et al, 2001; FreitesMartinez et al, 2019) oko 8% pacijenata u riziku su od odbijanja kemoterapije zbog psihosocijalnog tereta koji donosi mogućnost gubitka kose.

 

Možemo li onda predvidjeti, liječiti ili možda spriječiti ispadanje kose povezano sa kemo i radioterapijom?

 Predvidjeti stupanj ispadanja kose i njezino eventualno trajno oštećenje ili gubitak za vrijeme i nakon kemoterapije, nije potpuno jednostavno. Uvelike na to utječu vrsta i doza lijekova, duljina trajanja liječenja, te gustoća kose i njezina kvaliteta prije liječenja.

Prorjeđivanje kose najčešće se primijeti ubrzo nakon primjene prve terapije. U tim se trenucima preporučuje da osoba skrati ili potpuno ukloni kosu (ošiša, obrije…). Na što će se odlučiti u tom periodu, nema nikakvog utjecaja na kasnije eventualno obnavljanje ili oštećenje kose. Prije i za vrijeme trajanja kemoterapije, ne preporučuje se nikakva dodatna terapija (šamponi, sprejevi, pjene, suplementi i sl.) jer nije dokazan učinak na stanje kose po završetku kemoterapije. U svijetu, u pojedinim klinikama, postoji mogućnost korištenja tzv. “cooling caps” i “cooling systems” koji se primjenjuju prema shemama određenim ovisno o vrsti primijenjene kemoterapije te pojedinim proizvođačima uređaja. Rade na principu hlađenja glave tijekom kemoterapije te time utječu na suženje krvnih žila oko korijena vlasi, a posljedično na smanjenje dotoka kemoterapije u njih. Bitno je naglasiti da primjena “cooling caps /systems” izazivaju oprez kod nekih liječnika jer su pojedine studije pokazale potencijal za povećanu pojavu metastaza skalpa za 2,5%. To je dovoljan razlog za oprez.

Za više informacija:

www.scalpcooling.org  https://www.paxmanusa.com/

https://dignicap.com/wp-content/uploads/2018/09/DigniCap-Clinical-Evidence-Summary_2018.pdf

https://pdfs.semanticscholar.org/9dae/c34287f456ac3d94c10fba82029b4a3a0784.pdf

 

Što kada mi kosa posve otpadne?

U trenutku kada izgubite kosu, možete nabaviti vlasulju odnosno periku s umjetnom ili pravom kosom u specijaliziranim dućanima. U Hrvatskoj osobe tijekom liječenja imaju pravo na doznaku kojom se djelomično ili u cijelosti pokriva  trošak nabavke perike. Preporuku daje Vaš onkolog na osnovu čega Vam Vaš izabrani liječnik obiteljske medicine izdaje doznaku. (Zbog mogućnosti promjene Pravilnika i sl. od strane HZZO-a, molim Vas da ovu informaciju prethodno provjerite s Vašim izabranim liječnikom). U zemljama kao što su Slovenija i Italija moguće je napraviti “trajnu” periku od prave kose, tj periku koja se posebnim načinom zalijepi za vlasište te tako stoji nekoliko tjedana nakon čega se skida i ponovno zalijepi. S njom je moguće tuširanje, kupanje u bazenu (u moru ne), vježbanje i sl. te stiliziranje (bojanje, šišanje) prema želji.

Kako mogu znati imam li trajno prorijeđenu kosu nakon kemoterapije?

Ukoliko se kosa ne “oporavi”, tj. ne počne rasti jednakom gustoćom kao prije početka liječenja i 6 mjeseci nakon završetka liječenja (primjene zadnje kemoterapije), govorimo o trajnom djelomičnom gubitku gustoće kose, alopeciji, izazvanoj kemoterapijom koja može biti različitog stupnja, od blagog do izraženijeg. Pritom se ne misli na njezinu dužinu, već na kvalitetu tj. debljinu vlasi i njezinu gustoću. Bitno je naglasiti da se to nikako nije moglo spriječiti ili prevenirati (izuzev eventualno u nekim slučajevima uz “cooling caps/systems” koje smo ranije spomenuli).

Također, bitno je naglasiti da oko 70% pacijentica s karcinomom dojke, nakon citotoksične kemoterapije prima adjuvantnu, endokrinu terapiju koja također može imati utjecaja na prorjeđivanje kose tijekom liječenja, a po završenom liječenju može se očekivati poboljšanje gustoće kose.

Mogu li žene primjenjivati neke lijekove i suplemente za ponovni rast kose nakon završetka kemoterapije?

Nakon završenog kemoterapijskog liječenja, a prije uvođenja terapije za ponovni rast kose, potrebno je napraviti nalaze, ukoliko ih nemate, a to su: kompletna krvna slika, željezo, feritin, vitamin D3 i cink te uvesti terapiju ovisno o nalazima i stanju kose.

Sve lijekove i suplemente koje planirate ili ste već počeli koristiti za rast kose, potrebno je navesti liječniku koji Vas liječi. Nedavne studije pokazale su da npr. biotin (vitamin H) koji se često nalazi u raznim suplementima, a posebice u onima za rast kose i noktiju, interferira s nalazima nekih tumorskih markera, hormona štitnjače i troponina, tj. utječe na vrijednosti tih nalaza.

Što se tiče lokalne terapije nakon završetka kemoterapije, u dogovoru sa svojim onkologom, dermatologom ili liječnikom obiteljske medicine, ako ne postoji kontraindikacija, dolazi u obzir primjena minoxidil 5% u obliku tekućine ili pjene, u početku dva puta na dan, a kasnije, ovisno o potrebi, jedan put na dan. Za procjenu učinka potrebno je minimalno 4 do 6 mjeseci korištenja u kontinuitetu a učinak procjenjuje Vaš liječnik. Također, ukoliko u trajnoj terapiji uzimate acetilsalicilnu kiselinu (npr. Andol, Aspirin…), minoxidil Vam neće djelovati jer navedeni lijekovi utječu na njegovu aktivaciju u korijenu vlasi. Primjena je moguća za vrijeme uzimanja adjuvantne terapije, ukoliko se Vaš onkolog slaže.

Na tržištu postoji veliki broj prirodnih preparata, ali nema kontroliranih studija koje su rađene o učinku na poboljšanje gustoće kose nakon kemoterapije. Ipak,  postoji dokazan povoljan učinak nevezano za posljedice primjene kemoterapije. Ako nemate kontraindikacija, u dogovoru s Vašim liječnikom, možete npr. koristiti tinkturu koprive prema preporuci ovisno o proizvođaču ( https://vesnasnaturals.com/shop/nase-bilje/kopriva/tinktura-od-koprive/)

Učinak svih terapija je individualan i teško ga je unaprijed procijeniti, ali pravovremenom reakcijom moguće je ipak utjecati na poboljšanje u situacijama u kojima nije došlo do trajnog gubitka folikula.

Moram li šišati kosu čim izraste?

Ne, nije dokazano da će učestalo šišanje u početku rasta kose utjecati kasnije na njenu debljinu ili gustoću. Bitno ju je, posebice u početku, njegovati neutralnim šamponima i prirodnim preparatima te nježnije četkati da ju se dodatno ne oštećuje. Također, često dolazi do promjene kose iz ravne u valovitu i obrnuto. Točan mehanizam nastanka kao i koji točno lijekovi do toga dovode, nije u potpunosti jasan.

Smijem li bojati kosu?

Preparati za bojanje kose sadrže velik broj štetnih sastojaka koje će jednako štetiti kosi osobe koja nije bila liječena kemoterapijom tako i onoj nakon liječenja. U tom smislu preporučuje se primjena “prirodnijih” boja dostupnih na tržištu kao npr. Biokap i sl. (http://www.kosarica.hr/index.php?route=product/product&product_id=3673).

 

Tea Rosović, dr.med. 

Thalassotherapia Opatija

 

 

Podijeli post

NovostiHRV

Kao i svake godine, središnja manifestacija Ružičastog mjeseca 2022. u organizaciji pulskog Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea humanitarna je utrka “Ne ću ben,

PROČITAJ VIŠE »
NovostiHRV

OBILJEŽEN DAN NARCISA 2022

Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula, protekle je subote, 26. ožujka 2022. godine na pulskoj tržnici organizirao tradicionalnu manifestaciju Dan narcisa 2022. Manifestacija

PROČITAJ VIŠE »

Ispuni pristupnicu,
pridruži nam se

Doniraj i sudjeluj

GEA Pula Klub žena liječenih od karcinoma dojke

Sjedište udruge: Nobileova ulica 1, 52100 Pula
IBAN HR4924070001118017000 otvoren u OTP banci