Internet je prepun pogrešnih informacija – o lijekovima se posavjetujte s farmaceutom

Mnoge žene i članove njihovih obitelji muči bezbroj nedoumica prilikom suočavanja s dijagnozom raka dojke. Pokušavaju pronaći razne podatke na internetu kako si pomoći, međutim on je pun kontradiktornih informacija. Stoga, potrebno je sastati se individualno i porazgovarati s pojedinim stručnjacima, a jedan od njih zasigurno je farmaceut.

Upravo iz tog razloga Klub žena Gea od prošle godine na raspolaganju ima savjetovalište farmaceuta koji vodi farmaceutkinja Ana Grbac. Žene, ali i članove njihovih obitelji savjetuje o brojnim nedoumicama s kojima se susreću, a prilikom prvog kontakta jako je važno da osoba koja joj se obraća za pomoć ima u nju i njezinu stručnost povjerenja. Manje je važno koliko će osoba o sebi otkriti, a izuzetno je važno da na uvid da najsvježiju liječničku dokumentaciju. S obzirom na to da je Anin pristup vrlo individualiziran, važno joj je i kako se osoba subjektivno osjeća, no njena će se intervencija prvenstveno bazirati na zdravstvenom stanju koje pokazuju nalazi.

„Svakome je teško kad se razboli. Imate tisuću pitanja i nedoumica. U današnje vrijeme još je teže stupiti u kontakt sa svojim liječnikom ili specijalistom. Ponekad između dvije kemoterapije luđački vas boli glava i ne znate što smijete popiti. Ponekad nakon što ste krenule s antihormonalnom terapijom ipak ste dobile ciklus – zabrinute ste je li to normalno? Prehladili ste se, peče vas kad mokrite, kašljete, bole vas zglobovi… Sve one situacije koje se inače događaju, ali vama je sve to komplicirano jer ste u tijeku kemoterapije. Voljeli biste da vam netko pogleda i objasni nalaze. Sve te medicinske riječi ne razumijete. Javite se, i pozivom i porukom na broj mobitela, rado ću vam dati savjet. Ako smatram da bi trebalo otići liječniku, uputit ću vas. Ako je nešto što možemo riješiti bez liječničke pomoći, riješit ćemo. Mislim da se svakako žene bolje osjećaju kad ih netko primiri, da dobar savjet i usmjeri. Često se i rasplačem s njima jer sam jako empatična, ali zato sam se jako povezala s našim članicama.“

OPREZ: Internet je prepun pogrešnih informacija

Ana naglašava da je od početka potrebno ozbiljno pristupiti terapiji. Naime, uzimanjem nekih preparata na svoju ruku možemo si čak i naškoditi. Kao što već znamo, na tržištu se nudi velik broj različitih preparata koji pomažu u liječenju i podizanju imuniteta. Svi žele ozdraviti na brzinu, ali zato postaju i žrtve prijevara preko interneta. Kao što ćete razbijene cipele odnijeti postolaru, a ne frizeru, tako se za lijekove i dodatke prehrani posavjetujte s farmaceutom. Ne nasjedajte na čudotvorne tvari koje vam se na internetu nude jer da one postoje, bogati ne bi umirali, poručuj Ana.

Je li potrebna detoksikacija?

Velik joj se broj žena obrati i s pitanjem je li potrebno prvenstveno provesti detoksikaciju pa tek onda uvoditi dodatke prehrani. Ana odgovara da struka preporučuje da se dodatci prehrani uvode ovisno o općem zdravstvenom stanju i dijagnozi, a na raspolaganju je dovoljan spektar artikala da se pristupi svakoj osobi prema njenom stanju. Najčešće su to betaglukani, alfaglukani, matična mliječ itd. No, sve ovisi kakva je krvna slika i hoće li osoba primati kemoterapiju ili ne, tj. ide li najprije na operaciju pa onda na kemoterapiju ili obrnuto. Upravo zato se svakoj dijagnozi pristupa individualno.

Kako ublažiti tegobe kemoterapije

Za ublažavanje tegoba kemoterapije najčešće se dobivaju lijekovi protiv mučnine, što ovisi o intenzitetu nuspojava. Ponekad farmaceuti kombiniraju više lijekova tijekom kemoterapije. S druge strane, detoksikacija će se odvijati tijekom promjena u prehrani i stilu života, koje su neizbježne ako se želimo izliječiti i naposljetku ozdraviti.

Kako se zaštititi od recidiva bolesti?

Osoba koja je završila liječenje može se zaštiti od povratka bolesti ponajprije zdravim načinom života. Prehrana, kretanje, tjelovježba i redovni sistematski pregled čine recept za kvalitetan život. Naravno da ne možemo pobjeći genetici, ali ako redovno obavljamo sve pretrage, na vrijeme možemo prepoznati neki novi znak bolesti. Nadalje, rano otkrivanje bolesti direktno je povezano s postotkom izlječenosti. Mamografija, ultrazvuk dojki, abdomena, ginekološki pregled, PAPA test, markeri, pregled madeža, sve to moguće je obaviti u jednom sistematskom jedanput na godinu!

Potražite pomoć i savjet od stručnjaka

Vrlo je važno razgovarati, savjetovati se kako bismo si pomogli u izlječenju ili olakšali tegobe jer ćemo time ublažiti napetosti i neugode te doprinijeti većoj kvaliteti života! Također, važno je znati da je svaka osoba drugačija te se stoga terapija ne može „preslikati“ s jedne osobe na drugu. Individualan pristup je najprecizniji i daje najbolje rezultate.

Savjetovalište farmaceuta na raspolaganju vam je srijedom od 17.00 do 19.00 sati uz obaveznu najavu na 097/629-82-21 (Loredana). Ne ustručavajte se zatražiti pomoć!

Autorica članka: Stela Ćurt

Podijeli post

NovostiHRV

Kao i svake godine, središnja manifestacija Ružičastog mjeseca 2022. u organizaciji pulskog Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea humanitarna je utrka “Ne ću ben,

PROČITAJ VIŠE »
NovostiHRV

OBILJEŽEN DAN NARCISA 2022

Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula, protekle je subote, 26. ožujka 2022. godine na pulskoj tržnici organizirao tradicionalnu manifestaciju Dan narcisa 2022. Manifestacija

PROČITAJ VIŠE »

Ispuni pristupnicu,
pridruži nam se

Doniraj i sudjeluj

GEA Pula Klub žena liječenih od karcinoma dojke

Sjedište udruge: Nobileova ulica 1, 52100 Pula
IBAN HR4924070001118017000 otvoren u OTP banci