Humanitarna akcija „Umjesto Dana narcisa 2020„

Kluba Gea Pula provodi humanitarnu akciju  „Umjesto dana narcisa 2020“ na svojoj Facebook stranici “Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula” od 9.  do 19. lipnja. Izvanredna situacija koju nam je donijela epidemija koronavirusa uvelike se odrazila na rad udruga. Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula koji se profilira u udrugu žena oboljelih od malignih bolesti, suočen je s manjkom financijskih sredstava zbog čega je upitno daljnje provođenje savjetovališta onkologa, psihoterapeuta, farmaceuta, fitoterapeuta kao i  limfne drenaže i ostalih programa psihosocijalne podrške koji su za članove potpuno besplatni.

Neugodno su nas iznenadile obavijesti Županije, gradova i općina o obustavi javnih natječaja. Osim toga izostale su donacije pravnih subjekata, a zbog epidemije bili smo prisiljeni odgoditi održavanje humanitarne akcije Dan narcisa 2020. kojom bi prikupili značajan dio sredstava. Podršku limfne drenaže koja udrugu košta oko 90 tisuća kuna, a koja je neophodna velikom broju članica zbog limfedema, morali smo u potpunosti obustaviti, s obzirom da je natječaj Županije privremeno obustavljen. Savjetovalište liječnika onkologa koje je otvoreno za javnost i mogu ga koristiti svi oboljeli od malignih bolesti neovisno o članstvu, dosad se financiralo potporom Grada Pule, no i ona je zasad izostala. Svakodnevno zaprimamo pozive oboljelih koji traže savjetovanje s onkologom, nismo odbili nikoga jer smo svjesni potrebe, ali 30 tisuća kuna koliko godišnje udrugu košta savjetovalište, nemamo odakle pokriti.

Kako bi nastavili pružati podršku limfne drenaže ali i nastavili s radom svih savjetovališta odlučili smo organizirati humanitarnu akciju „Umjesto Dana narcisa 2020“. Naime, kao vid psihoterapije provodili smo kreativne radionice na kojima su članice izražavajući se slikanjem, šivanjem, dekupažom, stvarale dodanu vrijednost za našu udrugu, prekrasne rukotvorine. Nakon nekoliko održanih radionica u veljači, za vrijeme epidemije, na stvaralaštvo poticali smo ih razmjenom kreativnih ideja te putem video uradaka naše mlade kreativke Adrijane Radolović Rajko, koja u sklopu projekta Europske snage solidarnosti provodi kreativni dio radionica, koje su pod vodstvom psihoterapeutice Štefanije Prosenjak Žumbar i uz pomoć još jedne „mlade snage“ iz ESS projekta solidarnosti, Antonelle Moscarda, osmišljene kao oblik radne terapije. Nastali radovi uz donacije umjetnika, dizajnera, pisaca ali i bonova restorana, salona za uljepšavanje i mnogih drugih usluga bit će ponuđeni na aukciju na Facebooku. Građani mogu donirati Geu i za sebe ili kao poklon dragoj osobi, izabrati nakit, torbicu, sliku, majicu, večeru za dvoje, izlet, dentalne usluge, uljepšavanje noktiju, frizuru, vino. Humanitarna akcija „Umjesto dana narcisa 2020“ provodit će se od 9.  do 19. lipnja na Facebook stranici Kluba.

Radovi vrijede određeni broj bodova te zainteresirani mogu „bidati/licitirati“ veći broj bodova koji će ustvari biti iznos koji žele donirati. Osim toga građani donacijom od 30 bodova mogu dobiti poklon iznenađenja. Radove i pokloni iznenađenja mogu se nakon 19. lipnja preuzeti u prostorijama Gea Pula u Nobileovoj ulici br. 1, svaki dan od 10 – 12 sati. Za one koji žele donirati Geu, a nisu na Facebooku svoje donacije mogu uplatiti na broj računa IBAN: HR1524070001500008268 ili nam se javiti u našim prostorijama i preuzeti poklon iznenađenja. Onima koji ne stanuju u Puli i okolici, izabrani rad poslat ćemo poštom ukoliko su uz donaciju spremni  snositi troškove poštarine. Kako bi olakšali uplatu donacije generirali smo i QR kod tako da se uplata može izvršiti putem internetskog bankarstva, u svega nekoliko klikova. Vjerujemo da će se veliki broj građana odazvati našoj akciji i pomoći da Gea opstane u ovim teškim vremenima.

Klub Gea nastoji se odužiti građanima nastojanjima da olakša oboljelima u svim segmentima. Kako smo u kontaktu s onkološkim bolesnicima uvidjeli da nemaju potrebne informacije o materijalnim pravima koja tijekom liječenja mogu ostvariti, naš je mali tim prikupio sve korisne informacije te smo osmislili letak „Prava onkoloških bolesnika“. Dodatne obavijesti o pravima i potrebnoj dokumentaciji građani mogu pronaći na web stranici www.geapula.hr. Zahvaljujemo djelatnicama Centra za socijalnu skrb Pula na savjetodavnoj pomoći prilikom izrade letka, kao i lektorici Marijeti Matijaš koja je besplatno lektorirala tekst. U suradnji i uz financijsku podršku Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije, letak je preveden na talijanski jezik, a isto ćemo učiniti i s internetskom stranicom Gea Pula.

Osim potrebe za prikupljanjem neophodnih financijskih sredstava za rad udruge želimo podsjetiti  žene na važnost preventivnih pregleda i samopregleda dojke. Bolest se može dogoditi svakome i nažalost statistički podaci pokazuju da će svaka deveta žena Istri oboljeti od raka dojke. Stoga želimo da se u svijesti naših žena ureže naša krilatica „Dan za pregled, godine za život“. Odvojite jednom mjesečno pet minuta za samopregled dojke, ako uočite promjenu na vašim dojkama, nazovite svog liječnika, napravite ultrazvuk ili mamografiju jer rak je izlječiv ako se na vrijeme otkrije.

Podijeli post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Kemoterapija i gubitak kose

Mnoge se žene liječene kemoterapijom suočavaju s nuspojavom gubitka kose. Kako je kosa dio našeg identiteta, odraz zdravlja a kulturološki i simbol ženstvenosti, njen gubitak

PROČITAJ VIŠE »

Ispuni pristupnicu,
pridruži nam se

Doniraj i sudjeluj

GEA Pula Klub žena liječenih od karcinoma dojke

Sjedište udruge: Nobileova ulica 1, 52100 Pula
IBAN HR4924070001118017000 otvoren u OTP banci