Edukativne radionice o samopregledu dojke

Rak dojke je izlječiv ako se na vrijeme otkrije! Nije to samo krilatica, već i činjenica koja je mnogima spasila život. Nažalost društvo, poglavito mlade žene, nedovoljno je osviješteno u pogledu preventivnih pregleda dojki pa nam se su udrugu sve češće javljaju žene u najboljim godinama svog života kojima je svakodnevna rutina prekinuta dijagnozom koja im je promijenila život.

Iako se u javnosti najčešće rak dojke percipira kao bolest starije populacije žena, činjenice pokazuju da to nije bolest rezervirana samo za žene u zlatnim godinama. S ciljem da se što više progovara javno o ovoj temi koja odnosi mlade živote, ali i potakne žene na redovite samopreglede koji im mogu spasiti život, u sklopu EU projekta solidarnosti Europskih snaga solidarnosti Klub Gea provodi preventivne radionice samopregleda dojki. U provedbu aktivnosti uključena je patronažna sestra Suzana Forlani i “mlada snaga” medicinska sestra Benita Šarić.

Dana 8. veljače sudjelovale su u obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv raka u Max Cityju Stoja u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i Ligom protiv raka Pula.

Uslijedilo je gostovanje u Novigradu 28. veljače na kojem je uz Suzanu Forlani sudjelovao dugogodišnji suradnik Kluba Gea onkolog dr. Mario Božac održavši predavanje na temu „Prevencija i rana dijagnoza tumora dojke“. Sudionice predavanja su uz upute med. sestre Forlani na fantomskom trupu učile pravilno pregledavati dojke te razlikovati limfne čvorove od čvorova koji bi mogli upućivati na tumor.

Patronažna sestra Suzana Forlani te “mlada snaga” Benita Šarić gostovale su u Dječjem vrtiću Marčana 3. ožujka. Djelatnicama DV Vrtuljak, TZO Marčana i Općine Marčana prezentacijom, predavanjem i demonstriranjom samopregleda dojki na fantomskom modelu ukazale su na važnost obavljanja samopregleda dojki, posebice zašto je važno osvijestiti mlade žene, obnoviti znanje  za one koje već znaju te ostale podsjetiti da primjenjuju naučeno. Prikazane su različite promjene na dojkama na koje bi se trebala obratiti pažnja te pravilan način na koji će se promjene na dojkama uočiti.

Zbog pandemije uzrokovane koronavirusom u ožujku se moralo stati s provedbom ove aktivnosti te krenulo se u osmišljavanje edukativnog videa kojim se žene educira o pravilnom samopregledu te potiče na na redovite kontrole vlastitog tijela.

[nivoslider id="1891"]

Podijeli post

NovostiHRV

Kao i svake godine, središnja manifestacija Ružičastog mjeseca 2022. u organizaciji pulskog Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea humanitarna je utrka “Ne ću ben,

PROČITAJ VIŠE »
NovostiHRV

OBILJEŽEN DAN NARCISA 2022

Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula, protekle je subote, 26. ožujka 2022. godine na pulskoj tržnici organizirao tradicionalnu manifestaciju Dan narcisa 2022. Manifestacija

PROČITAJ VIŠE »

Ispuni pristupnicu,
pridruži nam se

Doniraj i sudjeluj

GEA Pula Klub žena liječenih od karcinoma dojke

Sjedište udruge: Nobileova ulica 1, 52100 Pula
IBAN HR4924070001118017000 otvoren u OTP banci